Aangescherpte douane-eisen in het Verenigd Koninkrijk

Terug naar overzicht

Om te voorkomen dat u aan de Britse grens of zelfs al in de Nederlandse haven stilstaat, is het belangrijk om u tijdig voor te bereiden op het feit dat het Verenigd Koninkrijk de douane-eisen vanaf 1 oktober 2021 fors aanscherpt.

Belangrijke links

Wij raden u aan om zelf een check te doen welke documentatie of certificaten benodigd zijn. U kunt dit doen via het tariefsysteem van douane Nederland of via de Engelse website. Lees hier ook de uitgebreide versie van de douaneregels en links naar NVWA waar u meer uitleg over de benodigde voorbereidingen kunt lezen.

Uitleg aanscherpingen VK

Door de Brexit heeft u ook aan de Britse grens voortaan te maken met douaneformaliteiten. De invoering van deze in het Border Operating Model (BOM) vastgestelde douaneregels gebeurt stapsgewijs. In de huidige fase, fase 1, zijn de controles nog beperkt. Maar let op! Fase 2 en 3 vragen uw aandacht. 

Huidige situatie - fase 1 Border Operating Model

Voor invoer vanuit de EU hebben Britse importeurs t/m 31 december 2021 voor standaard goederen twee opties. Men kan direct bij binnenkomst een invoeraangifte doen of ervoor kiezen de goederen vereenvoudigd in te schrijven in de eigen administratie. De aangifte doet men dan pas zes maanden later. Aan de Britse grens zijn hierdoor momenteel in de praktijk niet of nauwelijks vertragingen.

De uitzonderingen

  • Importregels en grenscontroles gelden in het VK wel altijd voor een beperkte groep goederen op de controlled list.
  • Voor levende dieren en ‘hoog risico’ landbouwgoederen, zoals bomen en vaste planten, is voor toegang tot het VK een veterinair of fytosanitair gezondheidscertificaat vereist - zoals de NVWA - in het land van herkomst.

1 oktober 2021 - fase 2 Border Operating Model

De belangrijkste extra douane-eis per 1 oktober 2021 voor invoer in het VK is een verplicht veterinair gezondheidscertificaat voor vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel producten van dierlijke oorsprong. Zonder certificaat géén toegang. Als Nederlandse exporteur vraagt u het certificaat voorafgaand aan het vervoer digitaal aan bij de NVWA of voor specifieke producten bij een van de andere inspectiediensten.

Voor alle Brexit-informatie over het vervoer van veterinaire lading is de website van de NVWA in Nederland de centrale ingang. Actuele wijzigingen in regels maakt de NVWA bovendien bekend via verschillende Vakberichten voor Export en Import. U kunt zich hierop gratis abonneren. Meer inzicht in het importproces van veterinaire lading vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland krijgt u ook via deze beeldende infographic.

1 januari 2022 - fase 3 Border Operating Model

  1. Toegang tot het VK via pre-lodgement of temporary storage model
    Toegang van lading tot de Britse havens gebeurt per 1 januari 2022 via het pre-lodgement of het temporary storage model. Elke haven maakt daarin eigen keuzes. De Nederlandse ferrymaatschappijen streven ernaar om in hun Britse aanloophavens een combinatie van beide modellen te kunnen toepassen. Per 1 januari 2022 vervalt in het VK de regeling voor zes maanden uitstel van invoeraangiften.
  2. Verplichte veiligheidsaangiften - ENS
    Voorafgaand aan binnenkomst in het VK is vanaf 1 januari 2022 voor alle lading een Entry Summary Declaration (ENS) nodig. De exacte eisen voor deze veiligheidsaangiften maakt het VK later bekend. Actuele informatie hierover vindt u op de website van de Britse overheid.
  3. Certificering resterende landbouwgoederen
    Voor ‘laag risico’ landbouwgoederen zoals snijbloemen, groenten en fruit vereist het VK vanaf 1 januari 2022 een fytosanitair certificaat. Als Nederlandse exporteur vraagt u dit certificaat voorafgaand aan het vervoer aan bij de betreffende inspectiedienst. Dit doet u via e-CERTNL.

Keuring lading bij Border Control Posts

Het VK gaat veterinaire en fytosanitaire lading vanaf 1 januari 2022 aan de buitengrens inspecteren. Dit gebeurt bij Border Control Posts (BCP). Per deze datum geldt dit eerst voor:

  • Vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel producten van dierlijke oorsprong;
  • ‘Hoog risico’ plantaardige landbouwgoederen, zoals bomen en vaste planten.

Controles van transporten van levende dieren en ‘laag-risico’ landbouwgoederen, zoals snijbloemen, groenten en fruit starten per 1 maart 2022.

1 januari 2022 - Aanduidingsvoorschriften op verpakkingen

Voor verse groenten en fruit die worden geïmporteerd in de EU, verhandeld worden in de EU of worden geëxporteerd naar een land buiten de EU (een zogenaamd derde land) gelden handelsnormen. Deze handelsnormen zijn vastgelegd in de EU-verordening 543/2011 en in de EU-verordening 1333/2011. Deze handelsnormen bestaan uit kwaliteitseisen en aanduidingsvoorschriften. Het KCB controleert op de naleving van deze handelsnormen. Bewerkte, verwerkte, gedroogde of gefermenteerde producten of producten bestemd voor industriële bewerking of diervoeding vallen niet onder de handelsnormen.

U vindt in de bijlage uitleg over welke aanduidingen in de handelsfase moeten worden aangebracht op de verschillende typen verpakkingen van groenten en fruit alsook een stroomschema voor het het bepalen van de juiste aanduiding is het belangrijk om rekening te houden met het type product en de verpakking die wordt gebruikt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen producten die vallen onder de Specifieke Handelsnorm, Algemene Handelsnorm of buiten de EU-Handelsnorm en er wordt gekeken naar welke type verpakking wordt gebruikt.

Het risico is dat als de labels op de verpakkingen met ingang van 01-01-2022 niet volledig en correct zijn worden de producten vastgezet door de KCB.

Meer info over de Brexit?

Bekijk onze Brexit-pagina

Of neem contact met ons op!

Leg uw Brexit vragen aan ons voor

Neem contact op